STE Languages

STE Languages is een vooraanstaand taalinstituut in Eindhoven en klant bij ICT Insight. We spreken met algemeen directeur Willem van der Velden die ons meeneemt in de wereld van taaltraining en vertelt hoe hij de samenwerking met ICT Insight ervaart.

Kun je iets vertellen over STE Languages?

“Onze wortels liggen bij Philips in Eindhoven. De afdeling Talenonderwijs van Philps richtte zich op werknemers die werden uitgezonden naar het buitenland en buitenlandse Philips werknemers in Nederland. De afdeling, inclusief de taalsoftware, werd in 1978 verzelfstandigd en kreeg in 1995 de naam Studiecentrum Talen Eindhoven waarvan ik in 2003 directeur werd. De software, Explio, gebruiken we nog steeds. Een van de belangrijkste leermechanismen bij taal is herhaling en dat kun je heel goed automatiseren.”

Taaltraining is een van de weinige trainingen die echt verschil maakt in het leven van mensen – taal verbindt mensen en verzacht grenzen.

centrale-ruimte-ste“In 2005 bestond de kans een management buy-out te doen en werd ik, samen met een Belgische financieringsmaatschappij, eigenaar van naam Studiecentrum Talen Eindhoven. Anderhalf jaar later kon ik alle aandelen verwerven en werd ik volledig eigenaar. Om de herkenbaarheid te vergroten bij onze buitenlandse cursisten, hanteren we vanaf 2012 de naam STE Languages. Twee jaar geleden trad Mathilde Lageman, tot op dat moment verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en kwaliteitsbewaking, toe tot de directie. Op dit moment hebben we 81 medewerkers en geven we trainingen in meer dan 20 talen, individueel of in groepsverband, intensief of meer gespreid, in company of op locatie bij STE. Bij de sector Nederlands zijn ca. 40 medewerkers in deeltijd werkzaam.”

Hoe ziet de markt voor taaltraining eruit en wat is jullie positie daarin?

“Nederland wordt een kenniseconomie en dat geldt in sterke mate voor gebieden als de Randstad en Brabant. Universiteiten en kennisintensieve bedrijven in die regio’s trekken buitenlands talent aan en dat talent zal graag de Nederlandse, of een andere taal, willen leren om zich verstaanbaar te maken en effectief te kunnen interacteren met anderen. Omgekeerd geldt dat Nederlanders zich moeten scholen in taal om succesvol elders aan de slag te kunnen. Er is duidelijk een schifting zichtbaar tussen prijsvechters en kwaliteitsinstituten. In die laatste categorie zetten we graag de trend.  Nog steeds is het geven van taalonderwijs in een klassikale context, met een uitstekende trainer voor de groep, de beste oplossing.

Waar mogelijk zetten we technologie in. Zaken slim en efficiënt doen, daar is STE Languages groot voorstander van.”

klaslokaal-steWat is de rol van technologie in jullie bedrijfsvoering?

“We zijn net verhuisd en we hebben die gelegenheid gebruikt om een trainingsomgeving in te richten die het effectief en plezierig leren van taal stimuleert. De inrichting van het pand, de taalsoftware en moderne technologie zoals touchscreens – alles werkt daaraan mee. Cursisten ontmoeten elkaar en gebruiken taal om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Dingen slim en efficiënt doen, daar zijn we groot voorstander van.

“Ook onze leslokalen ondersteunen het verbinden en delen. We gebruiken daar speciale software voor. Trainers kunnen nog tijdens de les wat op het touchscreen geschreven is aan de cursisten geven, en dat is bijzonder krachtig. Een ander terrein van technologie is onze administratie en planning waarmee we het onze relaties makkelijk maken zaken met ons te doen.”

Wat biedt ICT Insight STE Languages?

“Ik vind dat STE zo min mogelijk eigen ICT infrastructuur moet bezitten. Een eigen systeembeheerder is dan niet meer nodig. Als gevolg wordt cloud een  aantrekkelijke oplossing. Belangrijk  voor mij is dat een bedrijf zich probeert in te leven in mijn problematiek en wat je als bedrijf nodig hebt om het op te lossen.”

Belangrijk voor mij is dat een bedrijf zich probeert in te leven in mijn problematiek en biedt wat nodig is om die op te lossen – in ons geval viel de keuze op cloud.

“Ik hanteer daarbij als criterium dat inhoud en communicatie volledig moeten samen gaan in een persoon. Ik kan vrij snel bepalen of achter de sales pitch ook inhoud zit. Alleen als dat het geval is ga ik door. Richard had niet alleen een goed verhaal maar ook de inhoud. Ook was heel duidelijk dat hij ICT Insight verder wil opbouwen. Ik let daar heel sterk op als ik zaken doen met leveranciers.

Richard had niet alleen een goed verhaal maar ook de inhoud.

Het project is echt een forse klus geweest. Overall is het heel goed gegaan en zijn we blij met de keuze voor ICT Insight.  We werken hier nu met plezier, de trainersomgeving functioneert prima en de medewerkers van ICT Insight zijn betrokken en servicegericht.

Meer weten over STE Languages? U kunt vrijblijvend contact opnemen op : info@ste.nl of (0)40 – 245 28 60